Paj och kladdkaka

Eva hade gjort en jättegod paj med bacon och purjolök. VÄRD ATT TESTAS DÄR HEMMA.

Paj med bacon och purjo

Ingredienser för 10 pers

Pajdeg:
275 g smör
6 dl vetemjöl
1/2 dl kallt vatten

Fyllning:
2 st purjolökar, finskivade
3 paket bacon à 140 g, tärnad
5 st ägg
2 1/2 dl mellangrädde
4 dl riven ost
Paprikapulver

Gör så Här:

1.
Sätt ugnen på 250°.

2. Arbeta ihop en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en smidig deg. Lägg den i plastfilm i kylen 1 tim.

3. Fräs baconet klart och låt det rinna av.

4. Fräs sen purjolöken lätt.

5. Vispa ihop ägg, grädde och ost.

6. Kavla ut degen och klä en långpanna. Täck halva pannan i taget och nyp ihop skarven på mitten, låt degen gå upp på kanten.

7. Vik en smal al-folieremsa över kanten. Nagga botten och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 min. Ta bort folien.

8. Strö purjolök och bacon över, slå i fyllningen och pudra paprika över.

9.
Sänk värmen till 225° och grädda klart ca 20 min.

Istället för att göra egen pajdeg kan man ju köpa smördegsplattor och använda. Eftersom jag är knäpp så föredrar jag faktiskt smördegen man köper. Blir luftigare botten på något sätt. MUMS!!!


Gunnels Chokladkaka På Cicci's Vis

Ingredisenser

200g margarin eller smör.
4 ägg
6 dl socker
4 dl vetemjöl
6 msk kakao
2 msk vaniljsocker 

Gör Så Här:

1.
Smält matfettet på full effekt.

2. Vispa ägg och socker pösigt, helst med elvisp. 

3. Blanda samman mjölet , kakaon och vaniljsockret. Rör ner blandningen i äggsmeten. 

4. Vänd till sist i matfettet.

5. Fördela smeten i tre små folieformar.

6. Grädda i mitten av ugnen tills ni tycker att den är lagom kladdig i mitten. Jag brukar grädda tills skorpan uppe på är sprucken i kanterna 15-20 min.  


Idag hade Adam och jag i hackad blockchoklad i smeten. Sen hade vi smält nougat uppe på kakan med lite skivad Kiwi på. Blev riktigt gott. Men se till så det inte är någon nötallergiker som ska äta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0